Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσουμε στο επίκεντρο την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων.


Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο του κ. Λαζάνη στην ιστοσελίδα της Δράσης http://www.drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=3159 , παρά τις κατανοητές ως ένα βαθμό αντιπολιτευτικές υπερβολές, τίθεται ως κεντρικό ερώτημα αν χρειαζόμαστε κομποστοποίηση "τοπικά ή κεντρικά;". Εάν πράγματι είχαμε άπλετο χρόνο μπροστά μας για ένα θέμα που αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της αττικής γης, η συζήτηση θα μπορούσε να γίνεται με πολύ διαφορετικούς όρους και με σύμμαχος μας το χρόνο. Όμως το 2017 δεν είναι 1987 ή έστω 1997, ο ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στα όρια του και οι λύσεις δεν μπορούν ούτε να είναι άριστες μήτε να περιμένουν. 

Και όπως κι αν το σκεφτόμαστε ιδανικά, στην πράξη είμαστε αναγκασμένοι και οφείλουμε να συμβάλλουμε σε συνδυαστικές λύσεις. Που θα δίνουν ανάσα και τον αναγκαίο ακόμα χρόνο ζωής (μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν νέες) των υποδομών της δυτικής Αττικής (που κι αυτή Αττική είναι...), αλλά ταυτόχρονα και να αξιοποιούν τις άμεσα διαθέσιμες δυνατότητες εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς ταφή και πανάκριβη πληρωμή τους από το δημοτικό ταμείο.
Ακόμα σημαντικότερο είναι χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τις άμεσα διαθέσιμες λύσεις τόσο "τοπικά" όσο και "κεντρικά" η σταδιακή διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας στην τοπική μας κοινωνία και ευρύτερα για ό,τι μέχρι σήμερα θεωρείται "σκουπίδια". Κάτι κομβικό με όποιο τρόπο κι αν προσεγγίσει κάποιος τις μεθόδους εναλλακτικής διαχείρισης αστικών αποβλήτων, το οποίο απαιτεί μείζονα χρόνο και κόπο, καθώς και μια ευρεία και στιβαρή κοινωνική συμμαχία αλλαγής της καταστροφικής μας πορεία στο ζήτημα της βιώσιμης τοπικής και δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί αποσπασματικά και υπό την κυριαρχία άσκοπων ανταγωνισμών σε τέτοιου είδους ζητήματα ελάχιστα μπορούμε να επιτύχουμε όσο πεπεισμένος καθένας για την ορθότητα της δικής του ειδικότερης προσέγγισης.

Από αυτή τη σκοπιά η αυριανή ημερίδα http://www.ert.gr/to-kalo-skoupidi-imerida/  για το εν εξελίξει εγχείρημα-παράδειγμα της πόλης μας για διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πραγματοποίηση - αλλά και την αφορμή για τη συνέχιση, ενός τέτοιου διαλόγου, ο οποίος άλλωστε έστω και με αδυναμίες έχει ξεκινήσει (και) τοπικά την τελευταία διετία μεταξύ εκπροσώπων παρατάξεων, φορέων και πολιτών. Με ανάπτυξη, προφανώς, των διαφορετικών μας απόψεων, όσων τουλάχιστον μας αφορά και πασχίζουμε για το θέμα, αλλά και κοινή στόχευση για την αναγκαία ριζική αλλαγή κουλτούρας υπέρ της προσέγγισης των απορριμμάτων ως νέου πλούτου για εξαρχής παραγωγική δραστηριότητα, η οποία συμβαδίζει, ταυτόχρονα, με την περιβαλλοντική προστασία και μια ευρύτερη ρεαλιστική προοπτική βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου