Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η θέση μου στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο (21/6) για την παραμονή των συμβασιούχων καθαριότητας και την καλή λειτουργία της πόλης.




                                                                                                                        
Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που έχει μεγάλη δυσκολία και ταλανίζει και αφορά χιλιάδες εργαζόμενους και πάρα πολλές επίσης τοπικές κοινωνίες και Δημοτικές Αρχές και φυσικά τα Δημοτικά Συμβούλια και τους εκπροσώπους τους που έχουν την ευθύνη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και καταστάσεις να βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις και συμμαχίες έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
           
Υπάρχουν φυσικά πάρα πολλές ευθύνες που έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, έγιναν διάφορες προσπάθειες προσεγγίσεων και από τους προηγούμενους ομιλητές, άλλες πιο επιτυχημένες, άλλες αποτυχημένες, εντάξει, είναι εύκολο να βάλουμε κάποιες βασικές αλήθειες μπροστά και να πούμε ότι φταίει η γραφειοκρατία, φταίει μόνο το Γενικό Λογιστήριο, τα οποία είναι πραγματικά θέματα αυτά και ξέρουμε όταν αναλαμβάνει μια κυβέρνηση κι ένας Υπουργός Οικονομικών, ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις της διευθυντοκρατίας του Γενικού Λογιστηρίου και της διευθυντοκρατίας και σε όλη τη χώρα και σε όλη τη δημόσια διοίκηση δηλαδή, δεν εξαιρώ ούτε τους Δήμους από αυτό.

Αυτά είναι γνωστά και πραγματικά προβλήματα, αλλά δεν αναιρούν τις ευθύνες και των διαφορετικών αντιλήψεων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Και των αντιλήψεων όπως αναφέρθηκαν των μνημονιακών αντιλήψεων και κυβερνήσεων, των αντιλήψεων που γνωρίσαμε όλοι με απολύσεις που αφορούσαν και το Δήμο μας, δεν ειπώθηκε αυτό, επί θητείας Μητσοτάκη, που σήμερα βρίσκεται σε μια άλλη θέση και από την άλλη θέση αυτή κάνει τη δική του πολιτική, ακούστηκαν άλλωστε οι απόψεις ενός στελέχους του (Κουμουτσάκου).

Με ευθύνες φυσικά και από την κυβέρνηση την τωρινή, η οποία ναι μεν μπορεί να είχε μια, και έχει κι αυτό πρέπει να τονιστεί και στο Δήμο έχει δώσει εδώ δυνατότητες με ρυθμίσεις να κάνει κινήσεις προς τη δημόσια διαχείριση των πραγμάτων στο θέμα της εργασίας, αλλά από την άλλη και ο τρόπος και η μέθοδος μετράει και πράγματι δεν επιλέχθηκαν οι καλύτερες μέθοδοι, επιλέχθηκαν προχειρότητες, οι οποίες μας οδηγούν σήμερα εδώ, όπως μια από αυτές είναι η μη σύμφωνη γνώμη των Δήμων, που τονιζόταν από όλες τις πλευρές της Αυτοδιοίκησης, αυτό ήταν από τα χειρότερα γιατί θα ήταν ένα μεγάλο επιχείρημα σήμερα στη φαρέτρα μιας τέτοιας υπόθεσης. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς, που εμείς το πιστοποιούμε, αλλά βλέπετε ότι είναι εργοδοτικοί φορείς ΟΤΑ σε διάφορα μέλη της Ελλάδας που έχουν κρατήσει διαφορετικές  στάσεις, πολλές φορές αδίκως, σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει εποχικότητα εκεί μπορεί να είναι και δικαίως.

Και τώρα ένας ολόκληρος «πληθυσμός» εργαζομένων, γιατί κάθε άνθρωπος και κάθε εργαζόμενος έχει τη δικιά του γραφή και προσωπικότητα, έχει τσουβαλιαστεί σε μια κατηγορία και πρέπει αυτή όλη η κατηγορία τώρα να πάει προς τα κάπου. Που αυτό το κάπου έχει πάρα πολλά αδιέξοδα.

Και μακάρι και πρέπει να γίνει κάθε συμβολή για να βρεθούν κάποιες ελάχιστες διέξοδοι, γιατί είναι καλές και οι κορώνες και να χαϊδεύουμε αυτιά, αλλά οι ρεαλιστικές λύσεις είναι προτιμότερες για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ρεαλιστικές οδούς.

Φυσικά μια γάγγραινα στα ελληνικά πράγματα είναι η μη εμπιστοσύνη και ο «φαταουλισμός» θα τον έλεγα λαϊκά, της κεντρικής διοίκησης του κράτους, που για κάποιο λόγο προηγουμένως ως έννοια αποθεώθηκε, χωρίς να λέω ότι όσοι τη χρησιμοποιήσανε την εννοούσαν με την χειρότερή του έννοια. Μπορεί να εννοούσαν το κράτος πρόνοιας, μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση διαφορετική, αλλά με την έννοια που ανέφερε κι ο εκπρόσωπος, επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, έχει κι ένα πολύ απρόσωπο τρόπο λειτουργίας και βαθιές, πολλές φορές ακόμα και αντιδημοκρατικές λειτουργίες και τις έχει αποδείξει και στον τόπο μας.

Που τι κάνει αυτή η μορφή αυτής της έννοιας του απρόσωπου και συγκεντρωτικού και «φαταουλίστικου» κράτους; Λέει ότι δεν αφήνω την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει στα χέρια της τίποτα, ούτε να διαχειρίζεται τους δικούς της πόρους. Και ως παρατήρηση ήταν σωστό από τη μεριά της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ αυτό, να μην ξεχνάμε όμως ότι έχουν σημασία και τα πρόσωπα και τα πράγματα - και ευθύνες έχει τώρα κι αυτή η κυβέρνηση που προχωράει με αυτόν τον τρόπο ακόμα, ενώ πράγματι είχε άλλες εξαγγελίες, όπως τονίστηκε, και ελπίζω σταδιακά να προσαρμοστεί σ' αυτές. Το δείχνουν και οι ανάγκες της τωρινής κατάστασης και εποχής ότι πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές, είναι αναγκαιότητα αυτό αν θέλει να έχει προοδευτικό περιεχόμενο.

Αλλά τυχαίνει να είναι σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο παλιότερα εκλεγμένος στο όργανο ο μετέπειτα Υπουργός Εσωτερικών και προηγούμενος επικεφαλής και πρώην Δήμαρχος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος κι αυτός ακολούθησε αυτές τις αντιλήψεις περί συγκεντρωτικού κράτους και δεν είδαμε καμία αλλαγή, αντίθετα σε κείνη την περίοδο Μητσοτάκη-Ντινόπουλου και στα καθ΄ημάς πράγματα, Κ. Ιωαννίδη, είδαμε να πηγαίνουμε προς την ιδιωτική πορεία διαχείρισης και προς τη δραματική μείωση του προσωπικού καθαριότητας.

Αντίθετα, εμείς έχουμε αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα να πάμε σε ισχυροποίηση της δημόσιας δομής μας. Βέβαια δυστυχώς ενώ εμείς ήμασταν από αυτούς που δώσαμε τη σύμφωνη γνώμη κι εδώ θα επανέλθω και θα το πω ως κομβικό σημείο στην ιστορία - έχουν σημασία αυτά για να έχουν υπόψη τους και οι εργαζόμενοι και στους δικούς τους σχεδιασμούς και πέρα κι από τους συλλογικούς των μεγάλων, των υπέρτερων οργάνων, της ΠΟΕ ΟΤΑ κλπ, έχει σημασία και τα πρωτοβάθμια όργανα πώς σκέφτονται και πώς κάνουν την τακτική και τους σχεδιασμούς τους και πώς προχωράνε... Και φυσικά οι συλλογικότητες που δημιουργούνται ή πρέπει να δημιουργηθούν, για την εκπροσώπηση των ίδιων που τους αφορά άμεσα το θέμα, αυτών που είπαμε στο δικό μας Δήμο ότι είναι 18, η ομάδα που σήμερα κινδυνεύει.

Και στο επίπεδο του πώς τίθεται το θέμα εγώ νομίζω ότι σαφώς πρέπει να γίνεται παρατήρηση που αφορά όλους όσους είναι μέσα στους Δήμους και περισσότερα χρόνια αλλά τώρα μιλάμε γι' αυτή τη διαδικασία, γι' αυτούς τους εργαζομένους και γι' αυτούς πρέπει να γίνουν οι κινήσεις οι κατάλληλες που να βρουν τις πιο ρεαλιστικές οδούς, πέρα από το να βγάλουμε ας πούμε γενικόλογες καλές απόψεις ή κορώνες ή όπως τις πούμε, για όλους τους εργαζόμενους που έχουν αντίστοιχα προβλήματα.

Στον δικό μας Δήμο επειδή ακολουθήσαμε αυτή την πρακτική και κάθε περίπτωση έχει ιδιαιτερότητες και πρέπει να εξετάζονται, εγώ θεωρώ ότι έχει αποδείξει και η παρούσα Δημοτική Αρχή και αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά, με όλες του τις δυνάμεις τελικά, μετράει κι αυτό το τελικό αποτέλεσμα στο επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, έχει σταθεί δίπλα σε εργαζόμενους, έχει κερδίσει μάχες, έχει επαναφέρει εργαζόμενους στις δουλειές, δεν θα είναι η πρώτη φορά που μπορεί να επιτευχθεί, οι δικοί μας εργαζόμενοι εδώ που διεκδικούν αυτά που διεκδικούν, κι έχουν δείξει κι αυτοί τη συμμετοχή τους στο να έχουμε ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών (έστω κι αν αμφισβητείται για πολιτικούς λόγους κάποιες φορές) που το βλέπουν κι άλλοι άνθρωποι και έξω από τον δικό μας Δήμο. Συντρέχουν, λοιπόν, κι άλλα κριτήρια που πρέπει να προσμετρήθούν για το πώς θα κάνουν τον αγώνα τους, γιατί και κάθε μια θέση εργασίας που κερδίζεται ακόμα κι από συνολικότερες υποθέσεις έχει σημασία, τα ειδικότερα κριτήρια δείχνουν δρόμους που μπορούν να παλευτούν. Αυτό που αναφέρθηκε ότι υπερτερούν των 24 μηνών οι μήνες που υπηρετούν, γιατί είχαμε κάνει τότε κι από νωρίς την κίνηση εμείς να αξιοποιήσουμε τέτοια εργαλεία. Υπάρχει αυτή η συνθήκη κι αυτή η δυνατότητα και ελπίζω είτε με οποιαδήποτε κριτήρια είτε και με άλλες μεθόδους που η διοίκηση και ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέξουν, πρέπει να είμαστε δίπλα και να στηρίζουμε, και πραγματικά να έχει, όσο κι αν αυτή τη στιγμή φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο, ευνοϊκή κατάληξη αυτό το ζήτημα.



Όμως και οι ίδιοι, εγώ θέλω να κάνω έκκληση ως προς αυτό, επειδή ακούστηκε και είναι ένα θέμα συζήτησης, ακούστηκε και από το σωματείο κι από την εκπρόσωπό του, ακούστηκε κι από δημοτικές παρατάξεις, είναι σημαντικό να δείξουμε προς τους δημότες και για τη θέση μας και στη συνέχεια στο πώς μαζί πρέπει να παλέψουμε τα θέματα και απέναντι στους δημότες, ότι δηλαδή δεν δίνουμε το άλλοθι αυτών που βγαίνουν και λένε ότι θέλουν ιδιωτική την καθαριότητα.

Αντίθετα, συντονιζόμαστε, συμφωνούμε, προχωράμε μαζί χέρι-χέρι προς λύσεις και κατευθύνσεις στις οποίες έχουμε μαζί μας και την τοπική κοινωνία καταρχήν, κι ευρύτερα την ελληνική κοινωνία και διεκδικούμε με τρόπους και μεθόδους που θα μας φέρουν αποτέλεσμα και όχι απλά θα μας κάνουν πρωτοσέλιδο για κάποιες ημέρες. Δεν πρέπει να είναι αυτή η στόχευση.

Και για να γίνει αυτό, πρέπει για μένα να ζυγίσουμε και να σταθμίσουμε πάρα πολύ καλά, όχι το αν θα γίνουν κινητοποιήσεις, προφανώς θα πρέπει να γίνουν κινητοποιήσεις και να ακουστεί και το θέμα και να γίνουν και πρωτοσέλιδα. Αλλά πρέπει να δουλεύει παράλληλα και η πόλη σε ένα καλό επίπεδο λειτουργίας. Δεν λέω στο άριστο και στο ανώτατο. Αλλά πρέπει η πόλη να συνεχίσει να είναι καθαρή και η άποψη που θα δημιουργείται είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αγωνίζονται για κάτι το οποίο αξίζουν να έχουν και χωρίς να βάζουν μπροστά εκβιαστικά διλήμματα - και με τρόπο τέτοιο που παίρνουν την τοπική κοινωνία μαζί και δίνουν στο Δήμο τη δυνατότητα να είναι μαζί τους, να είναι δίπλα τους, και τελικά σταδιακά και βήμα-βήμα να κάνουμε όλες τις καλές προσπάθειες, βηματισμούς και να αξιοποιήσουμε τις πραγματικές  δυνατότητες, ώστε να έχουμε την καλύτερη κατάληξη στο θέμα της συνέχισης παροχής της εργασίας τους.

Είναι μια στιγμή που πρέπει να σταθμίσουμε πολλά πράγματα, εγώ ξέρω και την αγωνία του Δημάρχου, σε επικοινωνίες του και με άλλους Δημάρχους και ότι εξετάζει και το θέμα που τέθηκε εδώ, ακόμα και να κλείσουμε κι εμείς το Δήμο μας και να συμμετάσχουμε σ' αυτή τη διαμαρτυρία. Και ίσως όσο τραβάει το θέμα, αν καταφέρουμε να έχουμε συντονισμό, να γίνεται και με τρόπο τέτοιο και συντονισμό τέτοιο και επαναληψιμότητα, η οποία θα δώσει ώθηση στο θέμα, θα υποστηρίξει το θέμα αλλά και ταυτόχρονα θα δείχνουμε στους δημότες ότι διατηρούμε σε καλό επίπεδο τη λειτουργία της πόλης και ταυτόχρονα παλεύουμε μαζί για να κερδίσουμε την υπόθεση.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα εξετασθεί κι από τις επόμενες τοποθετήσεις και πρέπει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δούνε πόσο κοντύτερα μπορούν να έχουν τους δημότες και το Δημοτικό Συμβούλιο που πιστεύω ότι υπάρχει δρόμος να υπάρχει αυτό, να υπάρχει αυτή η σύμπνοια και ομοθυμία στην προσπάθεια.

Από κει και πέρα, πρέπει να έχουμε όλοι τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά, να κάνουμε αληθινές συζητήσεις για αληθινή επίλυση των προβλημάτων και να μην κρυβόμαστε πίσω από τα μικροσυμφέροντα του καθενός. Γιατί αυτή τη στιγμή θεωρώ και ότι η στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ κρύβει παγίδες, το ανέφερε από τη δική του σκοπιά και ο Βασίλης ο Βήττος, και η κλιμάκωση που γίνεται από άλλα Κέντρα – και δεν είναι πάντα ότι ο πολύς ντόρος οδηγεί στη λύση. Πολλές φορές ο πολύς ντόρος κρύβει τη λύση και την κάνει ακόμα δυσκολότερη.

Και όσο ακόμα (θα ήθελα να πω κι αυτό επειδή τρέχει το θέμα των δεδουλευμένων) υπάρχουν και μικρότερης κλίμακας θέματα που πρέπει να προστατευθούν - γιατί όχι, δεν έχει κλείσει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, εγώ διαφωνώ σ' αυτό που ακούστηκε εδώ στο θέμα των δεδουλευμένων - έχει σημασία πώς ακριβώς θα γραφτεί η απόφαση του Ελεγκτικού. Και δεν είναι μόνο μια κυβέρνηση που μπορεί, θέλοντας να έχει δημόσια ισχυρότερη εργασία, να έκανε με πρόχειρο τρόπο κάποιες κινήσεις... Δεν είναι ο μόνος στόχος, που σωστά είναι στόχος και είναι σε δύσκολη θέση ο σημερινός Υπουργός και πολιτικά είναι αντικειμενικό αυτό - μπορεί όμως κι αυτός σε προσωπικό επίπεδο να πει ο... πίσω, για όσους καταλαβαίνουν ποιος είχε φέρει τη ρύθμιση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων. Γιατί και ποιος θα προσέφευγε αν υπήρχε σύμφωνη γνώμη των Δήμων εξαρχής. Πρώτος προσέφυγε, όποιος ξέρει την ιστορία, ο ΦΟΔΣΑ κεντρικής Μακεδονίας. Παρακολουθούν και στελέχη και της μείζονος αντιπολίτευσης εδώ και γνωρίζουν ορισμένα θέματα. Αν δεν είχε φορτωθεί με αυτό τον επιπλέον κόσμο, θα το έκανε;

Άρα, οι ευθύνες πρέπει να βρεθούν και πρέπει κι αυτοί που τις έχουν, να προσπαθήσουν να δώσουν και κάποιες μίνιμουμ λύσεις σήμερα. Αλλά μέχρι να γραφτεί η απόφαση από το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μήπως πρέπει κι εκεί να γίνει παράσταση; Πρέπει εκεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντί να κάνει μόνο το πολιτικό της παιχνίδι, να δώσει τον αγώνα της και όλοι μαζί κι εσείς να προτείνετε να κατευθυνθεί κι εκεί, στο ΕΣ; Ποιος διοικεί τελικά σ' αυτή τη χώρα; Διοικεί το ΣτΕ; Διοικεί μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ όταν θέλουν κι όπως θέλουν; Ή υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι, κι άλλοι βηματισμοί, για να βρούμε λύση στα προβλήματα;

Και πού πρέπει τελικά να κατευθύνουμε τη διαμαρτυρία; Φυσικά στην κυβέρνηση, φυσικά σε όσους έχουν ευθύνες να δώσουν λύσεις. Αλλά και σ' αυτούς που ακόμα και τώρα πολλά κρίνονται από το πώς θα γράψουν στο χαρτί τις σκέψεις τους, τις δικαστικές αποφάσεις τους και τις προθέσεις τους.

Γιατί εγώ δεν μπορώ να αποστώ από τη σκέψη ότι μόλις τελείωσε το τελευταίο Εurogroup με απόφαση που γραφόταν σε όλα τα ρεπορτάζ (όσοι παρακολουθείτε αυτοδιοικητικό ρεπορτάζ) ότι θα βγει στο τέλος Ιουνίου, αίφνης βγήκε αμέσως, την επόμενη ημέρα του Eurogroup. Αυτό θα πρέπει αν προβληματίσει πολλούς και πάρα πολλά και συλλογικά όργανα και μη νομίζετε ότι λέω μόνο για την ΠΟΕ ΟΤΑ, και η ΚΕΔΕ που μέχρι χθες υπερασπιζόταν όλα τα εντάλματα που πήγαιναν να κοπούν, ξαφνικά λέει όλοι να προστατεύσουμε τις θέσεις. Έχει αυτό καμία συνοχή; Μήπως τελικά έχει συνοχή στο βάθος μ' αυτό που λέει ο κ. Κουμουτσάκος;

Για να τα δούμε όλα αυτά μαζί. Και πού είναι ο πρώτος στόχος; ‘Η ο παράλληλος στόχος; Δεν είναι να γραφτεί σωστά η απόφαση του Ελεγκτικού σε πρώτη φάση να διασφαλιστούν τα μίνιμουμ; Και παράλληλα μετά και μαζί να πάμε για τα μάξιμουμ. Αλλά και με τις πόλεις ανοιχτές και τους δημότες μαζί μας. Όχι με καταστάσεις που μετά τα πρώτα πρωτοσέλιδα θα λένε όλοι πηγαίνετε σε ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών. Αλλά αντίθετα, να βγει συμπέρασμα ότι πρέπει να ενδυναμωθούν και μπορούν να παράγουν οι δημόσιες δομές.

Όπως το κάνει ο Δήμος Βριλησσίων κι έχει μεγάλη συμμετοχή και το προσωπικό Καθαριότητας, εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή σε αυτό. Και δείχνει ότι μπορεί να παράγει με δημόσιο τρόπο και πολύ πιο προηγμένα κι από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανοίγει και τα μάτια σε πολλές περιπτώσεις.

Αλλά πρέπει να ακολουθηθούν οι τρόποι και οι μέθοδοι που πραγματικά μπορούν να πάνε μπροστά τη δημόσια διαχείριση.

          Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου