Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η διαφορά ποιότητας του ενωτικού Σωτήρη Σιώκου

Είχα την τιμή να γνωρίζω τον Σωτήρη Σιώκο από δύο τοπικά πεδία. Από αυτό των Βριλησσίων και από εκείνο του κέντρου της Αθήνας. Και στα δύο υπήρξε ένας βαθύτατα  έντιμος άνθρωπος της αριστεράς, του ειρηνιστικού κινήματος και των ιδεών της σύγχρονης ριζοσπαστικής πολιτιστικής προσέγγισης.

                                  
Την προσωπική γνωριμία μου την οφείλω στη στενή σχέση του εκλιπόντος με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό θείο μου Ανδρέα Μαυραγάνη. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία στα στέκια καλλιτεχνών και ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων των Εξαρχείων άνοιγε με τη χαρακτηριστική ομιλία του συχνά-πυκνά κουβέντες με την ομήγυρη των φίλων του και σου προκαλούσε το ενδιαφέρον να αντιληφθείς το πρίσμα της ιδιαίτερης και ευαίσθητης σκέψης του. Μιλούσε για την τύχη και την ευθύνη της αριστεράς για τον τόπο, αλλά και για σημαντικότερα ή λιγότερο σημαντικά θέματα πολιτισμού και γενικά για οποιοδήποτε θέμα της πολιτικής επικαιρότητας το καλούσαν οι συνθήκες.

 Σε ό,τι αφορά στα Βριλήσσια οι μνήμες είναι περισσότερο τοπικές πολιτικές. Και πάντα θετικές. Θα στηριχθεί ο Σταμάτης στον δεύτερο γύρο; Θα γίνει η συμπαράταξη προοδευτικών, δημοκρατών και αριστερών δημοτών και δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί το 42%; Θα προσέλθουν όλοι στις κάλπες  για την ανατροπή του Ιωαννίδη από τον Ξένο; Πάντα ο Σωτήρης ήταν εκεί, χωρίς μικρότητες και δεύτερες σκέψεις, μαθαίναμε η νεότερη γενιά στελεχών της τοπικής μας παράταξης του νήματος που τη διατρέχει από τον Αντώνη Ράμφο και τον Κώστα Πολίτη μέχρι τον Σταμάτη Λώλα και τον Ξένο Μανιατογιάννη, την οποία στην ιστορική της προέκταση, έχω κι εγώ τα τελευταία χρόνια την τιμή να εκπροσωπώ.

Τη βροχερή Παρασκευή του αποχαιρετισμού του σεβαστού αριστερού πολίτη και πολιτικού ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Δήμαρχος Σταμάτης Λώλας, ο Γιάννης Τσούτσιας και η «Δράση για μια άλλη Πόλη», η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και στελέχη της, ο Ξένος Μανιατογιάννης και μέλη της δημοτικής κίνησής του «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας», ο επί χρόνια επικεφαλής της κομμουνιστικής δημοτικής παράταξης Φάνης Αρχιμανδρίτης, πολλά ακόμα άλλα στελέχη από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και πλήθος αριστερών, προοδευτικών και κάθε πολιτικής απόχρωσης φίλων και συμπολιτών του, παραβρέθηκαν ή απέστειλαν τα ειλικρινή τους μηνύματα συλλυπητηρίων για το τελευταίο αντίο στον Σωτήρη Σιώκο, αποκαλύπτοντας το ευρύ φάσμα της απήχησής του. Επειδή προσωπικά δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω στην τελετή αποχαιρετισμού του, εκφράζω κι εγώ από αυτή τη γωνιά του διαδικτύου τη λύπη μου για το θάνατό του σημαντικού συνδημότη μας. Σε πολιτικό επίπεδο, για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει στην κοινωνικοπολιτική ζωή, την αριστερή σκέψη, τον πολιτισμό, αλλά και στον τόπο μας τα Βριλήσσια, ως φωνή προοδευτικής ενότητας, όπως φυσικά  και – πρωτίστως - στους συγγενείς και οικείους του.
 «Καλό ταξίδι» συντοπίτη αγωνιστή και ειρηνιστή Σωτήρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου